Segítségnyújtás

tizenéveseknek és az ifjúsági munka minden résztvevője számára

Ami minden fiatalt jellemez: keresi a boldogságot

De egyre több a veszély. Sok a csapda, sok az ígéret, a várakozás, a reménykedés és annál nagyobb a kiábrándulás, a veszteség és a mentális betegségek a tizenévesek között.

Játék és egyéb függőségek kialakulása, nem kívánt terhesség, érték-vesztés, romboló kapcsolatok,
öngyilkosság… csak példák a veszélyek közül.

EZEK A PROBLÉMÁK MEGOLDÁST KÍVÁNNAK!

Ezért indította el a Palánta Gyermek és Ifjúsági Misszió a fiatalokat leginkább érintő, életbevágó kérdésekre épülő interaktív programsorozatát, a Boldogságkeresők ifjúsági lélekmentő prevenciós programot ötödik osztálytól tizenkettedik osztályig.

A Timóteus Társaság (Campus Crusade) tizenéveseknek szóló programját alapul véve 2003-tól kezdtük kidolgozni című programunkat eddig nyolc különböző témakörben, melyet évről-évre, folyamatosan bővítünk, fejlesztünk.

"

1. Ki vagyok én?

Önismeret, identitás

Az emberi létezés legelemibb kérdése a tizenéveseket is mélyen foglalkoztatja. A világ útveszőjében keresik rá a
választ. Segítségre, útmutatásra van szükségük a helyes önismerethez, hogy felismerjék identitásukat,
értékességüket. Ebben szeretnénk erősíteni őket.

2. Szerelem receptre

Egészséges párkapcsolat, szexualitás

Érdeklődésüket, gondolataikat, tetteiket meghatározó módon van fókuszban a szerelem témája ebben a korosztályban.

A boldog, hosszú távú, kiegyensúlyozott párkapcsolathoz biztos alapokra van szükség . A csapdák, veszélyek és azok negatív következményeinek az ismerete személyes döntésekhez és felismerésekre vezetheti őket.

3. Társas magány

Közösségi élet, kommunikáció

Egy újkori közösségi érzés és életforma van kialakulóban a mi társadalmunkban is. Elidegenedésnek is hívhatjuk, amely áthatja a fiatalokat. A lazuló kapcsolatok ellen fel lehet fegyverkezni. Erre szeretnénk megoldási formákat bemutatni a foglalkozás során, az ő bevonásukkal, közösen.

4. Győztes önuralom

Győztes önuralom

Az agresszív viselkedés a fiatalok körében egy tünetcsoport, melynek gyökerei szerteágaznak. A foglalkozás a kiváltó okokat tárja fel színes, élményszerű formában a megoldás lehetőségeit felvázolva.

5. Zaklatás, szekálás

veszélyes kapcsolatok

Programunk az osztályban folyó szekálást és az internetes zaklatást is interaktív módon szemlélteti. Ez a modellezés bevonja az osztály minden tagját, így segít abban, hogy mind az áldozat, mind a zaklató felismerheti magát. Kiderül, hogy a zaklatónak se jobb a helyzete!

6. Drogmámor vagy valóság

drogprevenció

A drogproblémát öleli fel, preventív és tájékoztató jelleggel.
Készítettünk hozzá egy animációs kisfilmet, amely 4 részre is bontható témakörök szerint. Alkalmas csoportos feldolgozásra.

7. Palackba zárva

alkohol addikció

Unalmas és már lerágott csont ez a téma, – gondolhatnánk! De nem így van. Az alkohol ma is a legnépszerűbb és legelterjedtebb boldogság-pótló szer.

8. Mélyvíz csak úszóknak

virtuális világ, digitális függőség

Ez a komoly veszélyeket rejtő világ szinte észrevétlenül szippantja be a fiatalokat. Mindannyian érintettek. Fontos, hogy észleljék a határokat, hogy mi a jó az internet világában, mi az, ami már káros. Egyben feltárul közben maguk előtt, hogy ők milyen szinten részei a virtuális világnak.

A program célja:
Segítségnyújtás tizenéveseknek és az ifjúsági munka minden RÉSZTVEVŐJE SZÁMÁRA

 

Minden foglalkozásunk célja az elgondolkodtatás, eligazítás és ösztönzés. Azt szeretnénk, hogy a következő generáció megbízható életvezetését megbízható értékelési alapok, világos önismeret és a helyes magatartás iránti elkötelezettség segítse az élet legfontosabb területein!

Ezért készültek a Boldogságkeresők tananyagai a tizenévesek felvilágosítására önismeretről, kapcsolatokról, függőségekről, haragról, kommunikációról, a Biblia értékrendje alapján.

Az iskolák útján eddig több mint 30.000 csomagot juttattunk el a fiatalokhoz. Évente 15-20 iskolában van lehetőségünk foglalkozásokat tartani egészség és bűnmegelőzési napokon, többnyire osztályfőnöki vagy egyéb alkalmak, tanórák keretében. 2007 óta közel 10.000 fiatallal oszthattuk meg interaktív foglalkozásokon a Biblia életeket átformáló, helyreállító üzenetét.

VÁRJUK A MEGKERESÉSEKET!

A KIHÍVÁS NAGY, DE HISSZÜK, HOGY VAN MEGOLDÁS. AZ IGAZI CSODÁK KICSIBEN KEZDŐDNEK EL.

A programunk megvalósítható osztályfőnöki órák, egészségnapok keretében és az egyéni kéréseket is örömmel fogadjuk.